sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Supa de zarzavat cu gris: reteta bebe 8 luni +



O reteta clasica romaneasca de supa de zarzavat, plina de vitamine si minerale pentru un bebe de cel putin 8 luni.
Se poate servi si unui bebe sau copil mai mare, avand un gust natural si delicios.
O portie are 200-250 ml si are o valoare energetica de 160-170 calorii.



Ingrediente:
  • apă 500 ml
  • zarzavat 100-130 g (variabil, după sezon: un morcov, o gulie, un cartof, o ţelină, 1 ceapă mică, 2-3 fire de zarzavat alb de supă, un dovlecel mic, o roşie, câteva foi de spanac şi salată
  • verde, eventual puţin praz, o lingură de mazăre verde boabe (15 g), câteva păstăi de fasole verde),
  • gris 15-20 g,
  • ulei (unt) 8 g,
  • sare 1-2 g,
  • eventual făină 8 g.
Zarzavaturile se spală bine, se curăţă, se spală din nou, se taie în bucăţi mari, se pun în apă clocotită şi se fierb acoperite aprox. 2 ore. Nu vom pune la început întreaga cantitate de apă, ci doar jumătate, completând în timpul fierberii, fără a amesteca prea des. La sfârşit se adaugă sarea, după care supa se strecoară şi se pune pe foc, adăugându-se grisul „în ploaie". înainte de servire, se adaugă în supă uleiul (untul) sau un rântaş, preparat astfel: se încinge untul în tigaie până ce dispar mirosul neplăcut şi spuma. Se face focul mic şi se adaugă făina, amestecând până când aceasta se rumeneşte. Se stinge cu supa de legume, amestecând mereu şi se fierbe totul încă 10 min.