luni, 19 decembrie 2011

Copilul refuza mancarea?

10 sfaturi pentru a-l incuraja sa manance

Copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani sunt in general pretentiosi cand vine vorba de mancare: refuza mare parte din alimentele oferite, nu au rabdare sa stea la masa, iar parintii se plang ca acestia nu mananca nimic.

Sunt milioane de parinti in lume cu aceasta problema, iar doctorii si nutritionistii ne recomanda urmatoarele:

  • nu forta copilul sa manance! Exista o explicatie stiintifica pentru refuzul mancarii: in primul ande viata bebelusul a luat mult in greutate (si-a triplat-o!), iar cresterea accelerata s-a incheiat. Dupa varsta de 1 an, copii iau mult mai putin si mai incet in greutate, astfel ca mananca destul de putin. In plus, ei sunt fascinati de lumea inconjuratoare, au de explorat, de invatat, nu prea au timp si chef sa stea la masa.
  • incearca sa-i oferi alimente sanatoase din cand in cand pe parcursul zilei, fara a-l mai pune la masa, daca nu vrea. O farfurie pe care ai pus paine taiata feliute, cateva felii de castraveti, ardei, rosii, carnita de pui sau curcan la gratar, si copilul va mai lua cate ceva de acolo, in timp ce se joaca, spre exemplu.
  • nu te enerva daca nu mananca: ai stat o ora sa gatesti, vreo doua ore sa cumperi ingredientele, prin aglomeratie, trafic, si el intoarce capul fara ca macar sa guste? Eu o pateam zilnic, dar nu te enerva, copilul este extrem de sensibil si va imprumuta tensiunile, nelinistea si supararea ta si le va asocia rapid cu momentul mesei, motiv pentru care scenariul se va repeta mereu, mereu.
  • serveste-i mancarea creativ, scapa de stereotipiile societatii si incearca sa vezi ce-i place: poate s-a saturat de vesnica ciorba si felul doi de la pranz, orez cu lapte, gris cu lapte sau paine cu unt si dulceata.
  • poate intr-o zi are chef doar de fructe, o zi mananca mult si complex si a doua zi nu mananca mai nimic, nu e o problema, nu-ti fa griji, asa sunt copii mici!

  1. Cumpara o farfurioara compartimentata! Copiilor le place sa ciuguleasca din cand in cand, si le place diversitatea. E de preferat ca farfurioara sa fie colorata si atragatoare, iar alimentele de diverse culori. Denumeste fiecare aliment intr-un mod care-l distreaza pe copil. De ex. pe baietelul meu de 1 an si 6 luni il distreaza sa spuna strugurilor boabe, si razand tot mananca.
  2. Sosuri sanatoase. Copiilor le place sa scufunde alimente + propriile degetele in diferite sosuri. Asa ca pe langa alimentele oferite pune si cateva lingurite din diferite sosuri (preferabil facute de tine): guacamole, sos din branza cu smantana, iaurt, sos tomat, iaurt cu puree legume/fructe, etc.
  3. Bauturi sanatoase. Daca prefera sa bea ceva in loc sa manance prepara un mix gustos, nutritiv si sanatos: iaurt cu fructe si nuci/migdale pisate (in blender), un milkshake cu fructe, etc.
  4. Aspectul. Incearca sa tai in diferite forme alimentele si sa i le servesti in vase colorate si atragatoare.
  5. Nu mananca legume! Stai linistita, nu e singurul copil mic care nu-si mananca legumele. Incearca sa dai legume pe razatoare si sa le adaugi in mancarurile care-i plac. Spre ex. rade  un morcov crud, fin si adauga-l in iaurtul cu fructe. Adauga un sos gustos legumelor, fie ca sunt preparate(fierte, gratar, sote) sau servite crude sub forma de finger foods.
  6. O metoda foarte eficace: invita unul sau mai multi copii. Impreuna isi fac pofta reciproc si vor cere supliment! Daca nu ai posibilitatea aceasta, mergi undeva unde sunt copii care mananca (restaurantele din Mall, spre ex.) dar incearca sa-i cumperi ceva sanatos (nu fast-food): un piept de pui la gratar cu cartofi copti, sau ia pt el mancare de acasa.
  7. Respecta-i stomacelul! Un copil mic are stomacul aproximativ cat pumnul sau, astfel ca nu incerca sa-i dai mai mult decat poate ingera din punct de vedere fiziologic. Fa portiile mici si el iti va cere supliment daca va vrea.
  8. Rezerva-i un raft in frigider doar pentru el/ea. Pune acolo alimente care ii plac si sunt sanatoase si de cate ori are chef are posibilitatea de a deschide frigiderul si a-si alege de acolo ce-i place. 
  9. Cumpara-i o masuta cu scaunel! Sa stai prea mult pe un scaun inalt, fara ca picioarele sa-ti atinga pamantul, si fara a avea posibilitatea sa te ridici din cand in cand e extrem de enervant. A trecut de 1 an si cateva luni? Merge singur, se misca liber, cumpara-i o masuta mica cu scaunel, mai ales daca nu aveti obiceiul sa luati masa in familie.

    Masuta cu scaunele si accesorii, perfecta pentru copil 1,5-3 ani
    Ecoiffier - Masuta cu 2 Scaunelei
  10. Cina poate fi mic dejun! Daca prefera sa manance o friptura la orele diminetii, ofera-i! Va manca cereale cu lapte la pranz, nu e foarte important, decat sa nu manance deloc...