duminică, 15 ianuarie 2012

Elemente de baza ale dietei macrobiotice

Regula principala a dietei macrobiotice este ca alimentatia sa se bazeze pe produse ecologice si cat mai naturale, alimente care nu au fost modificate genetic, tratate cu pesticide sau injectate cu hormoni.

In trectut oamenii isi bazau regimul alimentar pe produse ale agriculturii zonale si de sezon, insa in prezent datorita technologiilor disponibile oamenii consuma alimente din afara zonei lor geografice, a climei sau a sezonului, lucru care produce dezechilibre in organism.

Organismul uman se adapteaza conditiilor de clima si mediu in principal prin utilizarea alimentelor corespunzatoare respecitvului mediu si sezon, insa daca noi mancam alimente din afara acestei sfere pierdem adaptabilitatea si totodata ne supunem unor riscuri si dezechilibre ce pot duce la imbolnavire.

Astfel ca, pentru a ne pastra sanatatea trebuie sa ne conformam climei si zonei geografice in care ne aflam, si sa consumam alimente ce provin de aici sau dintr-o zona cu clima si conditii similare.

Alimentele bogate in energii yang, energie contractata, sunt valabile pentru un timp mai indelungat, astfel ca pot veni de la distante mai mari decat cele de tip yin, cu energii de expansiune.

Un exemplu e sarea de mare sau algele marine care sunt de tip yang, cu minerale contractate si pot fi consumate fara probleme, avand in vedere totusi, ca ele sa provina din emisfera in care locuiti.

Cerealele, in special cele integrale, nedecorticate, se pastreaza intacte pentru chiar mii de ani si pot sa provina de oriunde de pe continentul din care faceti parte; la fel si fasolea.

In schimb, fructele si legumele, sunt mai bogate in energii yin, de expansiune, se descompun mai usor si e recomandat sa provina din regiunea in care locuiti. Pot totusi fi consumate moderat daca sunt murate.

Cum gatim conform sezonului?
Cum sa gatesti macrobiotic


Un alt factor important in alimentatia sanatoasa de tip macrobiotic este felul in care se prepara alimentele.
Fiecarui sezon ii corespund anumite moduri de preparare a mancarii, desi in epoca noastra modul de preparare nu se schimba aproape deloc pe parcursul unui an.

Temperaturile ridicate si soarele puternic creaza in atmosfera un surplus de energii ascendente, de expansiune. Apa se evaporeaza rapid si vegetatia devine bogata si expansiva.
Primavara si vara sunt anotimuri de expansiune, de ascendenta iar toamna si iarna, energiile devin contractante, descendente si orientate spre interior.

Felul cum se transforma energiile este oglindit si in ceea ce se intampla pe parcursul unei zile: dimineata e dominata de energii de ascensiune, iar spre dupa-amiaza si seara este preponderent dominata de energii descendente.
Astfel dimineata ar trebui sa servim un mic dejun usor, nu ochiuri cu bacon, clatite si fructe.
Cerealele ar fi o alternativa, pregatite cu mai multa apa pentru a fi mai usor digerabile.

Seara putem servi diferite feluri, fiindca energia este mai densa, mai puternica.